Havekalenderen marts

Det er marts! Åh endelig er det marts. Jeg har nævnt det før, men marts er altså min yndlings måned. Det er bare her det hele virkelig begynder! Der er så meget der skal forspires i marts, og i haven er der allerede mange små fine blomster der titter op. Fuglene kvidre allerede lystigt og man glemmer virkelig fra år til år, hvor skønt det er når luften for første gang dufter rigtig af forår og solen viser sine forårsstråler for første gang i evigheder. Forsinket som altid får i nu havekalenderen for marts!

Der er virkelig gang i forspiringen herhjemme, og vindueskarmene bugner allerede af små grønne spirer overalt.

Hvis du vil læse om at dyrke tomater, så har jeg skrevet et indlæg om det her. Der kommer også et indlæg om chilier om ganske kort tid.

I webshoppen har jeg frø til det hele. Jeg vil dog gerne lige fremhæve nogle sorter her, hvis du mangler inspiration til hvad du skal så:

Auberginer

Turkish Orange

kan købes her

Turkish Orange er en virkelig fin og speciel auberginesort. Det er en gammel hairloom sort som stammer fra Tyrkiet. Planterne bliver ikke mere end 45-55 cm høje og planten i sig selv er meget dekorativ med de orange frugter på. Auberginerne bliver 5-10 cm store og har mørke aftegninger på det orange skind. Auberginerne skal høstes mens de stadig er orange, hvis de bliver røde udvikler smagen sig til at blive mere bitter.

Shooting stars

kan købes her

Shooting Stars aubergine er en helt vildt yndig aubergine som producerer små runde frugter som er stribet i hvid og lilla. Lækkert hvidt kød som smager skønt. Egner sig godt til at fylde og bage, evt. I selskab med fyldte små runde squash, fyldte bøf tomater og fyldte løg.

Chilier og peberfrugter

Diamond

kan købes her

Peberfrugt Diamond er en smuk og usædvanlig peberfrugt med smukke cremehvide frugter. Frugten modner fra grøn, til hvid, til gul og senere til rød.

Habanero Peach

kan købes her

Middelstærk chili. En flot plante som giver et stort udbytte. De 3-5 cm store frugter modner til en smuk orange-rosa farve. Frugterne er meget stærke men har en aroma af fersken. Planten bliver ikke så stor 50-60 cm, den egner sig godt til at blive dyrket i potte i vindueskarmen.

Tomater

Tiny Tim

kan købes her

Tiny Tim er en lille bitte busktomat som egner sig formidabelt til at dyrke i potter i vundueskarmen eller på altanen. Tiny Tim får massevis af bittesmå dybrøde tomater med en fantastisk smag. Tiny Tim sætter mange tomater, og du kan tidligt begynde at høste. Der går kun ca 60 dage fra såning til den første høst. Planten bliver sjældent meget end en 30-40 cm i høj. Ideel til altanen eller til dig der har anlagt en urban garden i din lejlighed.

 

Purple Calabash

kan købes her

En af de yndigste tomater jeg har dyrket. Tomaterne får en næsten græskar-lignende form, med dybe fuger. Tomaterne er mellem store, og er ret flade i formen. Farven er nærmere rød brun end lilla, men det er en særpræget og smuk farve jeg ikke har set på andre tomater før. Planten er indeterminant ( Læs mere om dette her) og egner sig fint til både friland og drivhus.

På produktsiderne i webshoppen kan i altid læse om hvordan man dyrker planten.

Rigtig glædelig forår til alle derude, jeg håber i har fået gang i forspiringen derhjemme!

Du kan følge og like Selvforsyningibyen.com her:

4 thoughts on “Havekalenderen marts

 1. Denise says:

  Hej
  Det er virkelig nogle fine og brugbare havekalendre – hvor er det fedt, at du laver sådan nogle og deler dem med os! TAK!
  Jeg er selv helt ny i dette med at forspire, udplante og generelt dyrke, men vi har netop overtaget hus, så nu vil jeg rigtig i gang. Min plan er derfor at udskrive fine flotte kalender og lave et lille opslagsværk men kan det passe at der kun er PDF for januar? Ej det er virkelig ikke for at lyde grådig, jeg synes at de er så fine og smarte
  Mvh og dejlig dag
  Denise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *