Havekalenderen: Januar

Godt nytår!

Okay! Så blev det 2017 og et nyt år er startet. Jeg vil i år prøve at få gjort noget jeg ikke har fået gjort de andre år, selvom jeg gerne ville. Jeg vil lave en havekalender med hvilke planter du kan så og høste. Jeg kommer til at uploade et indlæg i slutningen af hver måned fremover med næste måneds planter.

Siderne kommer også til at ligge indenunder guides hvor du kan downloade dem i PDF format og printe dem til dig selv.

Hvis du i øvrigt undre dig over hvorfor jeg skriver fra mit gamle domæne, det som hedder selvforsyningibyen.wordpress.com, så er det fordi jeg er ved at opdatere min hjemmeside på det nye domæne som bare hedder selvforsyningibyen.com.

Jeg er nemlig ved at åbne en webshop med frø på siden! Fremover kan du altså ikke kun læse mine blogs på siden, du kan også købe frø! Jeg glæder mig sindssygt meget til at få det op at køre her i januar måned! Mere om det en anden dag.

Havekalender – Januar

På oversigten her kan du se hvilke planter du kan dyrke indendørs i januar.

Planter du kan dyrke indendørs nu

Af spirer kan du fx. dyrke mungbønner, kikærter, ærter og linser. Du kan købe specielle spirebakker til at dyrke spirer i eller du kan lave dine egne.

Hvis du vil dyrke mikrogrønt, som minder lidt om spire, men hvor de får lov at udvikle kimblade, så kan du fx. dyrke solsikker, rødbeder, radiser, ærter eller broccoli. Mikrogrønt dyrkes næsten ligesom karse. Du sår frøene tæt i en bakke med jord, vander og sætter dem i vindueskarmen. Når planterne har udviklet kimblade kan du begynde at plukke af dem. Jeg er især meget vild med ærteskud – de smager fantastisk.

Planter du kan forspire nu

Her kan du læse om hvordan du forspirer kartofler

Jordbær kan du forspire i bakker i vindueskarmen. Frøene er som regel ikke så spirevillige, men det kan sagtens lykkedes. Når de først har spiret skal de bare små lyst og ikke for varmt og have vand og lidt gødning. Jeg såede nogle jordbærplanter sidste år og de gav et par bær allerede første år. I år har jeg fået fat i nogle frø til gule jordbær som jeg helt sikkert skal prøve at dyrke!

Planter du kan drive nu

Når man driver planter, gør man det ved at dække dem til under glas eller plastik – eller ved at sætte dem i mistbænk eller drivhus for at fremme udviklingen.

Hvis du har rabarber i haven kan du allerede nu sætte store urtepotter over dine planter. Ved at placerer en urtepotte med bunden opad over planterne, skaber du et beskyttet miljø for planten hvor der er varmere, samtidig begrænser du lyset hvilket får planten til at strække sig. På denne måde kan du få dine rabarber til at starte tidligere. Du kan altså høste rabarber meget tidligt når du bruger denne metode.

Du kan følge og like Selvforsyningibyen.com her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *